Något som blir ett allt hetare ämne på kontoret är dess arbetsmiljö och medarbetarnas trivsel – och det är viktigt att dessa åtgärdas, annars kan det sluta illa för de drabbade.
Att arbeta i en dålig arbetsmiljö är något som är ett växande problem på företag runt om i landet och den vanligaste ursäkten från företagsledningar om varför man inte arbetar med sin arbetsmiljö är tidsbrist. Detta vill Arbetsmiljöverket ändra på. Som ett steg mot en lösning på detta problem väljer därför nu Arbetsmiljöverket att bjuda in till en öppen konferens i Stockholm i ämnet den 2 december 2015. Denna kommer hållas i temat hur man skapar en bra arbetsmiljö och att det faktiskt är enklare än man tror och för att bevisa detta kommer Arbetsmiljöverket att både att tipsa om smarta verktyg och själva ta upp exempel rörande ämnet samt även hålla seminarier. Men varför är det då så viktigt med arbetsmiljön nu helt plötsligt? Egentligen har arbetsmiljöfrågorna alltid varit på tapeten men vad som nu uppdagats som gör diskussionen ännu viktigare att ta tag i är att den fysiska och psykiska arbetsmiljön på en arbetsplats kan slå hårt mot hjärta och kärl.
Samband mellan arbetsmiljön och hjärt-kärlsjukdom
Det finns ett samband mellan arbetsmiljön och hjärt-kärlsjukdom, det menar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) som under sensommaren presenterade sin forskning om samband mellan övertid och stroke, skriver Svenska Dagbladet. Detta innebär kort och gott att om du har ett stressigt jobb där du dessutom har svårt att påverka din arbetssituation ger dig högre risk att drabbas av hjärtsjukdom eller till och med stroke. Och vissa är mer utsatta för detta än vad andra är såsom personer som:
- saknar kontroll över sin vardag
- vars ansträngning på jobbet inte motsvarar vad jobbet belönar
- har litet eller lågt stöd i sitt arbete
- inte kan eller har möjlighet att påverka sitt arbete
- arbetar nattetid
- har långa arbetsveckor
- arbetar i bullerpersoner
- som arbetar i skift