Tips för att variera kontorsmiljön

Stressrelaterade sjukdomar är något som blir allt vanligare, och en orsak till detta tros ofta vara arbetsmiljön. Något man kan göra är att variera sin kontorsmiljö, genom att jobba hemifrån, utomhus eller åka bort på en konferensgård.

 

pexels-photo-317385Enligt en artikel i Göteborgsposten dör flera hundra svenskar varje år till följderna av stress på jobbet. Dödsorsakerna tros främst handla om hjärninfarkt, stroke och andra stressrelaterade hjärt- och kärlsjukdomar, men de kan även handla om följder efter utmattningssyndrom, som sätter sina spår på hjärnan. Jobbstressen är något som ska tas på allvar då stress har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning, speciellt inom den offentliga sektorn, och enlig en undersökning från fackförbundet Vision gick antalet fall med stressrelaterade sjukskrivningar upp med 70 procent mellan åren 2012-2014, skriver Dagens Nyheter. En stor anledning till denna ökning tros vara bristande arbetsmiljöer.

 

Hur kan man variera sin arbetsmiljö?

Många uppskattar ett byte av miljö och det kan betyda mycket för ens psykiska hälsa och energidepåer att få byta intryck och bli inspirerad av vackra och annorlunda miljöer. Detta kan handla om att tillfälligt förflytta kontoret och de anställda till en mötesplats eller affärskrog, som exempelvis hos Hufvudsta Gård Mat & Möten. Här finns möjlighet att både hyra lokaler och välja bland lunch- och middagsmenyer, vilket man kan läsa mer om på http://www.hufvudstagard.se. Ett annat tips är att ha så kallade ”gående möten”. Gående möten är perfekt om man är ett par, tre personer som ska diskutera ett specifikt ämne och samtidigt vill röra på sig.

 

Tips för att jobba hemifrån

I dagens läge är det vanligt att jobba på distans, så kallat aktivitetsbaserat. Med detta menas att man inte har ett fast skrivbord eller kanske ens en arbetsplats, utan istället att man istället varierar sig beroende på de arbetsuppgifter man utför för tillfället, skriver Sveriges Radio. Att jobba hemifrån kan vara en lösning för den som lätt blir stressad, eller befinner sig i en påfrestande arbetsmiljö. Några tips för att hålla sin motivation uppe vid hemmajobb är att använda tiden effektivt. Läsa kan man göra under exempelvis pendlingstid, och man bör även lämna bostaden minst en gång per dag för att även här få ett miljöombyte. Rent generellt bör man även ta många korta pauser för att fylla på med energi, genom exempelvis en kort promenad eller att ringa en vän.