Så maxar du ditt lån

Att låna är en konst i sig. I Sverige ser vi med viss osäkerhet på lån – hur lär jag mig veta om lånet är förmånligt eller inte? Det behöver inte alls vara svårt, och vänder du dig till pålitliga långivare så finns det inget dolt. Vänd dig alltid till någon som lägger fram siffrorna klart och tydligt för dig. Slutligen: lär känna de olika låntyperna och räntorna och använd ditt lån på ett klokt sätt.

För att slippa dolda avgifter när du lånar är det bra att använda sig av en låneförmedlare som redovisar alla siffrorna tydligt. På en del sajter kan du kolla vad lånet skulle kosta dig i månaden, och då kan du enkelt kalkylera om lånet är värt det eller inte. Ska du låna till en snabb investering och inte betala för själva ansökningen kan du kolla in expresskredit.se.

Vad är ett mikrolån?

Ett mikrolån är ett snabbt lån, ofta med en mindre summa pengar, som man tar för att fylla ut dagskassan inför jul eller någon semester. Fler börjar också ta mikrolån (också kallat snabblån eller sms-lån) för att investera snabbt i någon aktie som det går väldigt bra för just nu. Det är precis så du ska tänka när du lånar. Tänk smart och använd dina pengar klipskt. Mikrolån har även använts för att hjälpa fattiga i utvecklingsländer för att hjälpa folk komma på fötter, en idé som Muhammad Yanus även fick Nobelpriset för (läs mer i svd.se).

Andra lite större typer av lån brukar vara:

  • Bolån. Då tar banken ut säkerhet i form av din fastighet och därför är räntan lägre. Tillhör du gruppen av skuldsatta i bolån?
  • Blancolån. Lån utan säkerhet eller ”pant”. Börjar bli vanligt att ta blancolån för att låna till insats att ta bolån. Läs mer om det här.
  • Medlemslån. Förmånliga lån som ges av till exempel fackförbund.

Fördelen med större lån är att de ofta har lägre ränta än mindre lån. Men eftersom Det rör sig om mycket större summor pengar så gör banken en bedömning ifall du kan betala tillbaka allt. När det gäller mindre lån brukar vissa långivare bevilja dig ett lån lättare – eftersom det rör sig om mindre pengar. Dock är räntan högre, eftersom de inte tar ut någon pant eller säkerhet i form av någon av dina ägodelar.