Så får du bättre lånevillkor

Dags att se över ekonomin inför nästa år! Smart kan vara att redan nu se över sina lån och finanser för att skapa en bra grund för ett bättre ekonomiskt år nu som kommer. Här är till exempel några tips på hur du gör för att få bättre lånevillkor.

Oavsett vart du har lån eller olika krediter så kan det vara bra att minst en gång per år se över sina villkor för dessa. En sak som många till exempel inte tänker på är att du alltid kan förhandla om lånen för att få bättre villkor och en på så vis en stabilare hushållsekonomi. Framförallt när det kommer till bolånen. Men för att få bättre bolånevillor behöver du förhandla, och här är några tips på hur du gör det på bästa sätt för att få en bättre ränta.

Dags att förhandla om ränta

När du ska förhandla om ditt bolåns ränta går du vinnande ur förhandlingen genom att bara få ner räntan en enstaka procentenhet, så även om det känns lite ska du räkna med att det faktiskt kan spara dig tusenlappar i det långa loppet. Men innan du sätter dig vid förhandlingsbordet är några saker du ska tänka på, till exempel är det viktigt att du är påläst och aktiv kring din ekonomi. Om du blir erbjuden en form av rabatt på räntan, är tipset att se till att denna ska vara bunden mot antingen bankens egna ränta eller mot reporäntan, likaså bör du få din rabatt dokumenterad och inte lite på ett muntligt löfte – håll också koll om rabatten har ett slutdatum.

Fem tips för att få lägre ränta:

  1. Ha koll på din nuvarande ekonomiska situation med hur stort lånet är, vilken räntesats det har och om den är rörlig eller fast.
  2. Kolla upp banken listränta och en snittränta för att se hur din nuvarande räntesats ser ut och är din högre än vad snitträntan är kan du använda det i förhandlingen.
  3. Varför ska du få bättre ränta? Fixa dina argument innan förhandlingen.
  4. Förhandla med ett mål, till exempel en viss ränteförändring
  5. Lämna banken, eller i alla fall hota med att lämna, om du inte får den förändring du vill ha för bankerna vill trots allt inte förlora sin kund till en konkurrent.