Lån och sparande

Att ta lån utan säkerhet blir allt vanligare i Sverige. Det finns olika typer av snabba lån och det gäller att läsa på innan du ansöker. Vad för råd finns det för dig som vill slippa ta lån överhuvudtaget och i stället kan spara pengar varje månad?

 

Det finns olika typer av lån, och det finns olika typer av sms-lån. Lån utan säkerhet ökar, men det betyder inte att alla lån är lika. Det finns till exempel förmånliga snabblån utan det kortsiktiga upplägget från olika låneförmedlare. Läs på Sekina för mer information om just sms-lån.

 

I Norge vill man nu begränsa konsumtionslånen. I en artikel i Affärsvärlden går det att läsa om förslaget från norska Finanstilsynet som handlar om att finansinstitut inte ska kunna ge konsumtionslån i de fall där kundens samlade skuld utgör mer än fem gånger bruttoårslönen. Lånen ska också ha krav på amortering och lån med löptid på över fem år ska i normalfall inte ges ut. Läs mer om detta här.

 

Tips för att slippa onödiga utgifter

 

Men för att slippa ta lån överhuvudtaget, hur slipper en onödiga vardagsutgifter och får pengar över? I en artikel i Allas går det att läsa om olika spartips, enkla men högst förnuftiga. Några av råden som ges är lägga fakturor på autogiro för att aldrig missa en betalning och därmed slippa dyra påminnelseavgifter. Att inte köpa kläder och annat på avbetalning utan att i stället ha hela summan på en och samma gång för att slippa avbetalningsavgifter och ränta. Om du inte har råd utan att köra på avbetalning? Ja, skippa då köpet och spara tills du faktiskt har råd i stället.

 

Andra tips som ges i artikeln är att jämföra dina avtal, försäkringar och abonnemang. Det går ofta att förhandla ner kostnader eller byta till ett billigare alternativ. Sluta att småhandla, ta alltid med en påse när du är ute och handlar för att slippa köpa en ny varje gång samt ta med dig matlåda till jobbet i stället för att äta ute varje dag, det drar iväg fort när det kommer till mat.