It-branschen satsar på arbetsmiljön

Något som idag är ytterst viktigt är att uppmärksamma arbetsmiljön på alla typer av företag – något man till exempel inom it-branschen nu fokuserar extra på.

Affärsman pratar i telefonAtt boka hotell i Nynäshamn och säga att man ska hålla konferens i ämnet arbetsmiljöfokus är det lätt att göra, men att sedan driva igenom förändringarna är desto svårare. Men det är något som man faktiskt satsat helhjärtat på nu i it-branschen där arbetsmiljön inte är den bästa alla gånger, något man flaggade för redan 2004. Då skrev Dagens Nyheter om hur den ökande stressen inom just den växande it-branschen fick facket att oroa sig för arbetsmiljön samtidigt som man också oroade sig för hur branschen skulle utvecklas. Under 2004 var branschen nämligen på uppgång igen efter en lång tid av stiltje, och nu närmare 12 år senare står det klart att branschen hämtat sig och är fortsatt på uppgång – men vad hände med arbetsmiljön? Den ska man fokusera på nu genom ett initiativ från den ideella organisationen Prevent tillsammans fackförbunden och arbetsgivarorganisation i syfte att intressera it-branschen mer för arbetsmiljöfrågor.

”– Jag tycker absolut att det behövs. Allt för länge har it setts som ett ”killen i källaren”-objekt. Generellt sett skulle jag tro att ergonomi och it-utrustning inte alltid är på topp. På min arbetsplats är de däremot måna om arbetsmiljön, och de ser också till att önskemål om förbättringar genomförs. Det görs löpande utvärderingar och utfrågningar.” säger systemadministratören David Lindau till tidningen TechWorld om initiativet.

Men det är dock inte bara inom specifikt it som man behöver bättra sig i arbetsmiljöfrågor, det är något som många branscher bör göra. På exempelvis Arbetsmiljöverkets hemsida finns massvis av bra information och råd att ta till vara på för att komma igång med arbetet – så innan ni bokar konferensen, se till att ni har all information ni behöver och ta sedan krafttag för att verkligen genomföra det man kommer fram till under konferensdagarna!