Hemmakontor med skaparglädje och ro

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur det blir allt mer populärt att arbeta på distans, i dag skriver vi mer om hur du ska tänka när du funderar på att skaffa ett hemmakontor, för att få både ro och inspiration.

Dator kontor teckningVår tid blir allt mer värdefull och dyrbar, vilket förmodligen är en av anledningarna till att hemmakontoret som fenomen har skjutit i höjden under de senaste åren. I en artikel i Helsingborgs Dagblad kan vi läsa om hur man skapar ro i sitt arbetsrum hemma, för det är det som delvis krävs för att konceptet överhuvudtaget ska vara lönsamt och fungerande.

Något kan bli aktuellt när man jobbar hemifrån är att bland annat läsa jobbmejl, boka möten, ta säljsamtal eller kanske delta i videokonferenser. Detta gör sig bäst i ett avskilt rum, utan störande moment eller distraktioner, med en dörr som går att stänga. Köksbordet ska inte förknippas med arbete utan social tillvaro, mat och familj, även om det lätt blir så att arbetet belamrar även det bordet. Inte heller bör en tv finnas i det rum som man är verksam i, det tar över och pockar för mycket på uppmärksamheten.

Bra förvaring och rätt prylar

Annat som finns att tänka på är att lugna färger och mjuka, sköna material är bra ting att omge sig med i arbetsrummet, det tar inte uppmärksamheten ifrån arbetet. Bra förvaring samt minimalistisk inredning ger ett lugn och skapar ro. Bra belysning och en bekväm kontorsstol är självklara komponenter.

Annat som är bra att ha i åtanke är bland annat:

  • Hyllsystem som klär en vägg är både praktiskt och snyggt
  • Låt förvaringsboxar vara i snygga färger för att skapa lite liv
  • Om hemmakontoret är så finurligt och snyggt gjort kan det vara en del av ett annat rum, som sovrummet till exempel
  • Snygga block och pennor ger inspiration och skaparglädje

Vidare ska man se till att det är någorlunda tyst i rummet, städa undan ofta och göra arbetsbordet rent, ha ett större skrivbord som ger plats för allt som behövs, sätt sedan gärna upp inspiration på väggar i form av mood boards och listor med saker att utföra under dagen och mål för veckan. Se till att ha både, anteckningsblock, skrivare, häftapparat, gem och kuvert inom räckhåll, så tar inte letande tid när dessa prylar och hjälpmedel väl behövs.