Ergonomi på kontoret

Det finns många hälsorisker i arbetet. Det gäller inte bara den som har ett arbete som innebär tunga lyft, stress eller att ha att göra med besvärliga människor i olika åldrar. Även på ett kontor finns det flera hälsorisker.

Att sitta stilla framför en dator flera timmar om dagen är inte nyttigt för kroppen, det kan rent av vara livsfarligt. Ju mer man rör sig i sitt arbete, desto bättre.

Men om man har ett jobb som innebär skrivbordsarbete finns inte möjligheten att röra sig särskilt mycket. Det finns dock mer och mindre ergonomiska former av skrivbordsarbete. Att stå upp är betydligt bättre för kroppen än att sitta ned, och minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar rejält. Höj- och sänkbara skrivbord gör det möjligt att variera sin arbetsställning, och rekommenderas därför. Om detta inte är möjligt bör man försöka hitta ett sätt att ändå arbeta stående.

Om stående arbete är uteslutet finns det ändå bättre och sämre sätt att sitta. Att använda en pilatesboll istället för stol gör att man sysselsätter flera muskelgrupper, som måste arbeta för att man ska sitta kvar på bollen. Som en bonus får man bättre hållning, och mindre problem med värk i rygg och axlar.

En bra kontorsstol

Att sitta på en boll passar inte alla, och är inte heller tillåtet på alla kontor. Alla stolar är dock inte lika dåliga. En bra kontorsstol, med många möjligheter att göra justeringar efter den egna kroppen, är bättre än en stol utan inställningsmöjligheter. Tänk på detta när du sitter vid ditt skrivbord:

  • Fötterna ska vila platt mot golvet.
  • Hela ryggen ska stödjas. Extra viktigt är att ländryggen får ett bra stöd.
  • Ryggstödet ska gå upp tillräckligt långt för att stödja även axlarna.
  • Underarmarna ska vara i ungefär 90 graders vinkel mot kroppen, både vertikalt och horisontellt. Musen och tangentbordet ska vara placerade nära varandra.

Andra ergonomitips

  • Bärbara datorer är praktiska i många situationer, men inte särskilt ergonomiska. Komplettera med en större skärm, externt tangentbord och mus, annars är risken stor att du hukar dig.
  • Om du inte vill riskera musarm, använd en pekplatta eller en trackball istället.
  • Variera din arbetsställning, även när du sitter ned.