Att arbeta på distans

Det blir allt populärare att arbeta på distans – men för att klara av detta finns en hel del saker som man ska ha klart för sig.

Tomt kontorIdag är det allt fler svenskar som vill jobba på distans istället för att sitta fast inne på ett kontor hela dagen alla dagar i veckan. Till exempel visade en Sifo-undersökning att det är hela 54 procent av svenskarna som tycker att det exempelvis inte är viktigt att närvara fysiskt på sin arbetsplats annat än vid viktigare möten och sammankomster samt att hela 47 procent menar att de skulle bli mer produktiva i distansarbete. Dock är det få arbetsplatser som erbjuder sina medarbetare denna typ av förmån, utan denna ges vanligen vid särskiljda orsaker och inom vissa branscher. Till exempel när man arbetar som konsult är det vanligt med distansarbete och när det kommer till vissa delar av företagen såsom exempelvis redovisning. Ofta anlitar företagen speciella redovisningsbyråer utifrån genom att jämföra de olika konsulterna och byråerna hos www.redovisningsofferter.se för att se vilka som är bäst – och dessa arbetar ju indirekt på distans de också eftersom de inte alltid finns på plats fysiskt på ens kontor.

Fördelar med att arbeta på distans

  • Minskad stress och tidsbesparing – restid mellan hem och arbete försvinner och man slipper förlora timmar i restid och kan därför fokusera på arbetet bättre.
  • Planering och disciplin – det är lättare att planera sin arbetsdag, vill man till exempel ta en joggingtur på morgonen, som Svenska Dagbladet skriver i ett exempel, och arbeta in den tiden på kvällen istället är detta möjligt om man arbetar hemifrån.

Frihet under ansvar

Viktigt att tänka på när man arbetar hemifrån är att man har frihet under ansvar, jobbet ska bli gjort. Den vanligaste fällan som man lätt fastnar i när man arbetar hemifrån enligt Metro är nämligen att man får svårt att skilja på vad som är fritid och arbetstid. För trots att vår trådlösa kommunikation nu har gett oss möjlighet att arbeta vart vi än är någonstans är utmaningen nämligen att kunna lägga allt fokus på jobbet som ska genomföras och därför är disciplin och strukturer i arbetet en nyckel till framgång – för när du arbetar hemma har ju arbetsdagen inte en naturlig start och ett naturligt stopp, så man måste sätta gränser. Och när du lyckats med detta kommer du mästra distansarbete helt magnifikt!