Arrangera en konferens, med professionell hjälp

KonferensDet går nog inte en dag utan att det arrangeras en konferens någonstans i Sverige. Dessa kan ha olika teman, från mänskliga rättigheter till avloppssystem. En bra konferens handlar om att skapa samtal kring frågor som deltagarna brinner för.

När man ska arrangera en konferens är det mycket att tänka på. Först och främst: var ska man ha konferensen någonstans? Svaret på den frågan beror på många saker, bl.a. på vilka som ska delta och på vad konferensen har för tema. Konferenspoolen.se är ett företag som kan hjälpa till med bokning av lokaler, bl.a. utifrån dessa parametrar. Andra saker att fundera på inför konferensen är följande:

  • Vilket är syftet med konferensen? Det här är den absolut viktigaste frågan. Konferensens syfte ska avgöra saker som tema, vilka som bjuds in och vilken typ av aktiviteter som passar.
  • Vad ska det serveras för mat, och kommer det att behövas fika? Utomlands är man inte alls lika fixerade vid fika som vi är i Sverige. Så om konferensen kommer att locka många utländska deltagare kan det vara smart att anpassa programmet efter detta. Tänk ”fika, men med förnuft”.
  • Kommer det att behövas underhållning? Underhållning kan vara allt från ett sång- eller dansnummer till en social aktivitet.
  • Vilka ska tala på konferensen? Det är vanligt att talarna kommer utifrån, och t.ex. är experter inom sitt område. Tidningen Metro har nyligen börjat arbeta med konferenser, och flera av tidningens krönikörer finns bland de talare sin står till förfogande. Detta skriver branschtidningen Dagens Media.
  • Men man kan också välja att bara låta anställda på det egna företaget tala. Så har Klarna valt att göra, vilket man kan läsa mer om här.

Almedalen

Kulmen på konferensåret är dock Almedalsveckan. Den förknippas framför allt med lobbying, PR-arbete och rosévin. När Svenska Dagbladet skickade dit en redaktör för några år sedan blev han dock överraskad av alla konferenser och seminarier som inte fick någon uppmärksamhet, men som lockade många engagerade deltagare. De diskuterade bl.a. tarmsjukdomar och återvinning av kartong. Den osexiga Almedalen var minst lika intressant som den som syns i medierna, tyckte skribenten.